ایمنی (HSE) در برق :

1. کسی رو نمی شناسم که از مدار بدون برق ، آسیب دیده باشه ! خوشبختانه این جمله برای شما هم بدیهی است ! پس همواره قبل از شروع به کار ، فیوز بخش مربوطه را قطع نموده و جهت جلوگیری از احتمال وصل اشتباه مدار توسط دیگر افراد ، تگ های خطر بر روی تابلو برق نصب نمائید.

2. کنترل ایمنی برق وظیفه همه ماست : همواره کابل ها ، سیم ها ، جعبه های برق و ... را بصورت چشمی (Visual ) بازدید نمایید چرا که به طور مثال ممکن است قسمتی از سیم برق در زیر فرش قرار گرفته و در طول زمان ، عایق روی آن از بین برود .

• هر گونه تغییر رنگ در پریز ، کابل و سیم ها نشان دهنده وجود یک مشکل در مدار می باشد .
• کلید و پریز شکسته و یا دوشاخه معیوب را تعویض نمایید و پیچ های اتصال دوشاخه ، پریز و ... کنترل شود تا شل نشده باشد.
• ممکن است قسمتی از کابل در حیاط یک ویلا توسط جوندگان آسیب دیده باشد .
• کنترل کنید که از فیوز با ظرفیت های بیش از حد در محیط کار و منزل شما استفاده نگردید باشد که در این صورت با وجود اتصال کوتاه ، فیوز در زمان مناسب عمل نخواهد نمود .
• کنترل نمایید که پریز ها و کلید ها ، از جای خود شل نگردیده و بیرون نیامده باشند . ممکن است این پریز شل در پشت یک مبل ، دور از دید شما و در دسترس کودک دلبند شما باشد!
• به صدای برق گوش کنید ! اگر در زمان فشردن یک کلید ، روشن شدن یک لامپ و یا قرار دادن دوشاخه داخل پریز صدای ریز اتصال و قوس الکتریکی و احتملا به همراه چشمک زدن لامپ را می بینیم این صدا نشان دهنده وجود اتصال نامناسب و ایجاد قوس الکتریکی در محل اتصال می باشد که قطعا سبب گرم شدن مدار ،آسیب به دستگاه های برقی ، ایجاد بوی سوختگی و ایجاد خطر آتش سوزی می گردد.
• همچنین سوختن زود به زود لامپ ها را می توان از نشانه های وجود مشکل در مدار برق ساختمان دانست .
3. همواره از قرارگرفتن فیوز بر روی فاز اطمینان حاصل کنید ! متاسفانه در بعضی موارد فیوز بر روی نول نصب می گردد که در این وضعیت با وجود خاموش شدن لوازم برقی پس از قطع فیوز (تنها به دلیل قطع مدار ) در عمل هنوز خطر برق گرفتگی وجود دارد . این مورد به صورت چشمک زدن و یا رقص نور در لامپ ها در زمان تاریکی هوا (در کلید های معمولی و فاقد لامپ کوچک ) دیده می شود. توصیه می شود در ورود به یک منزل جدید ، ابتدا از نصب بودن فیوز ها و کلید ها بر روی فاز توسط برقکار اطمینان حاصل گردد .
• اگر منزل شما دارای سیم سوم یا به عبارتی "ارت" می باشد همواره این احتمال می رود که به دلیل مرور زمان و در مواردی اجرای غیر اصولی چاه ارت ، سیم ارت عملکرد مناسب خود را نداشته باشد بنابراین توصیه می شود به صورت دوره ای از کیفیت عملکرد چاه ارت خود توسط کارشناس برق مطمئن گردید.
•به صورت دوره ای ولتاژ برق منزل را کنترل نمایید.

• می بایست محل تابلو برق اصلی جهت قطع برق کل واحد به اطلاع تمامی ساکنین واحد رسیده باشد تا در صورت بروز حادثه سریعا مدار قطع گردد.
• هرگز از ابزارآلات خراب مانند انبردست با دسته عایق خراب و ... استفاده ننمایید.
• از لوازم مورد استفاده در کار برق ، نردبان می باشد . توصیه می گردد جهت جلوگیری از خطر برق گرفتگی همواره از نردبان عایق در برابر جریان الکتریسیته استفاده شود. (لازم به یادآوری است که آلومینیوم موجود در نردبان آلومینیومی هادی الکتریسیته است ! )
• از کار در محیط های مرطوب اجتناب نمایید . در صورت نیاز به کار در محیط مرطوب همواره از دستکش و چکمه پلاستیکی جهت کاهش خطر برق گرفتگی استفاده نمایید و همچنین همواره از خشک بودن دست ها در زمان کار با برق اطمینان حاصل کنید.
4. در پایان استفاده از کلید محافظه جان را فراموش نکنید.

 

منبع: سایت برقکاری
نویسنده: آقای علی منصور
نظرات کاربران

شما میتوانید نظر خود را در مورد این مطلب بیان کنید.

ایمیل شما منتشر نخواهد شد.
حروف بزرگ و کوچک یکسان است.