ترموستات دیجیتال
دماپا یا ترموستات دیجیتال دستگاهی است برای نگه داشتن دمای یک سامانه در یک محدوده مشخص به کار میرود. این کار به وسیله کنترل شارش انرژی گرمایی به درون یا به بیرون از سامانه صورت میگیرد.
ترموستاتها در صنعت تاسیسات مکانیکی برای کنترل دمای آب و یا هوا در سیستمهای ایجاد برودت و حرارت به کار میروند. رادیاتورها، دیگها و فن کویلها و کولرها و همچنین یخچالها عمومیترین دستگاههایی هستند که برای کنترل دما از ترموستات استفاده میکنند. ترموستات در حقیقت کار قطع و وصل شدن جریان برق جهت متعادل نگه داشتن دما را انجام میدهد. اعتدال دما در سیستمی تعریف مستقلی از برای خود دارد که ترموستات دیجیتال که البته در مدل آنالوگ و مکانیکی نیز یا فت میشود بر اساس آن تعریف کار وقایت دما را در حد مطلوب انجام میدهد. ترموستات های دیجیتال در انواع مختلفی با قابلیتهای مختلف در صنایع متنوع بکار برده میشوند. مثلا در یخچالها ترموستات بکار میرود ترموستات در یخچال کار قطع و وصل شدن جریان برق ( متعادل نگه داشتن دمای یخچال) را به کمپرسور انجام میدهد. به طوری که وقتی دمای یخچال بالا آمد (داخل یخچال گرم شد) با وصل شدن جریان برق کمپرسور شروع به کار میکند و داخل یخچال را خنک میکند و وقتی دما پایین آمد (داخل یخچال خنک شد) جریان برق را از کمپرسور قطع میکند. همچنین ترموستات در فریزرها کاربری دارد
روش کار فریزر همانند یخچال است با این تفاوت که ترموستات آن برای دمای پایینتری تنظیم میشود. همچنین مناسب است که از گاز مبردی استفاده شود که دمای تبخیر آن پایینتر باشد (مانند فریون ۱۲). در فریزرهای پرقدرت از بادبزن برای خنککردن کمپرسور و کندانسور استفاده میشود.
یکی دیگر از کاربریهای ترموستات در خودرو هاست
کار ترموستات در موتور چیست؟
ترموستات وسیله ای است برای تنظیم درجه حرارت موتور اتومبیل که بطور خودکار گرمای موتور را در حد ایده آل که حدود 85 درجه است نگه می دارد. برای عملکرد درست موتور، دمای آن باید در محدوده معینی نگه داشته شود سرد بودن موتور باعث می شود که غلظت روغن بالا رود و روانکاری قطعات به خوبی صورت نگیرد و گرم بودن بیش از حد آن هم باعث می شود روغن خیلی رقیق شود و خاصیت روان کنندگی خود را از دست بدهد بنابراین ضرورت کامل دارد که دمای موتور در حد 85 در جه سانتیگراد نگه داشته شود.
در ابتدا که موتور سرد است ترموستات مسیر ورود آب به رادیاتور را می بندد بنابراین آبی که برای گردش در دور سیلندر مورد استفاده است قرار می گیرد فقط همان مسیر بسته دور موتور را طی می کند و وارد رادیاتور نمی شود تا گرمای آن به 85 در جه سانتیگراد برسد در این حالت گرمای مزبور باعث فعال شدن ترموستات شده و جیوه ای که درون آن است منبسط شده و مسیر ورود آب به رادیاتور را باز می کند تا درجه حرارت بیش از این بالا نرود با پائین آمدن حرارت مجددا ترموستات بسته می شود و همین سیکل مرتب تکرار می شود تا درجه حرارت موتور در حد مطلوب باقی بماند. در واقع این ترموستات یک وسیله مکانیکی هوشمند است که کار یک شیر قطع و وصل اتوماتیک را انجام می دهد.
استفاده از ترموستات همیشه باید صورت گیرد و از این نظر فرقی بین روزهای گرم تابستان و یا روزهای سرد زمستان وجود ندارد. ولی در ایران اینگونه معمول است که ترموستات را فقط به هنگام فصل سرد سال و هنگام استفاده از بخاری ماشین مورد استفاده قرار می دهند که علت آن هم شرایط خاص موتور ماشین پیکان است که استاندارد نیست!
اگر سیستم خنک کننده موتور همیشه تمیز و درجه حرارت موتور در حد معمول باشد ترموستات سال ها عمر می کند اگر چه ترموستات از نظر ثابت نگه داشتن درجه حرارت نقش مهمی در موتور دارد ولی در صورت گیر کردن ممکن است سبب کاهش یا افزایش حرارت موتور شود اگر ترموستات در وضعیت باز گیر کند موتور در فصل زمستان به درجه حرارت موثر خود نخواهد رسید از طرف دیگر ترموستات در وضعیت بسته گیر کرده باشد یا در درجه حرارت بیش از حد مجاز باشد گرمای موتور افزایش می یابد و آب سیستم خنک کننده شروع به جوشیدن می کند.
اما امروزه ترموستات دیجیتال در صنعت تهویه کاربری فراوان و پر رنگ و مهم و مؤثری پیدا کرده است. این امر تولید کنندگان و متخصصان را در دنیای صنعت تأسیسات و تهویه بر آن داشت که به طراحی و تولید ترموستات های دیجیتال با توجه بتقاضای بازار بپردازند و در این میان برندهای مانند هانیول و زیمنس به بازار معرفی شدند این دو برند از مهمترین برندهای ترموستات دیجیتال خارجی در ایران بشمار می آیند . برندهای جهانی دیگری در ترموستات دیجیتال وجود دارند که یا به شهرت و قدمت ترموستات دیجیتال هانیول و زیمنس نیستند و یا با وجود شهرت جهانی و کیفیت عالی وقابل رقابت با ترموستات دیجیتال زیمنس و هانیول به بازار ایران وحتی خاورمیانه و آسیا وارد نشدند. از زمره معروفترین آنها ترموستات دیجیتال نست میباشد که یک برند امریکایی است.
در این بخش با تفصیل بیشتری به ترموستات دیجیتال هانیول میپردازیم.
ترموستات هانیول Honeywell
برند وارداتی از آمریکا
شرکتی خوشه ای یعنی فعال در چند صنعت آمریکایی است که تولید انواع مختلفی از محصولات تجاری و مصرفی ، خدمات فنی و مهندسی سیستمهای هوا فضا ( انواع تورپوشارژها ) را برای طیف گسترده ای از مشتریان ، مصرف کنندگان خصوصی، شرکتهای بزرگ و دولتها را ارائه میدهد .
شرکت هانیول جزئی از فورچون 500 است و تعداد کارکنان آن به عددی قریب به 130000 نفر ویا کمی بیشتر میرسد که 58000 نفر آنها در ایالات متحده اشتغال دارند. دفتر مرکزی این شرکت در موریس تاوان نیوجرسی قرار دارد و مدیر عامل فعلی آن ظاهرا دیوید کوت میباشد. شرکت هانیول از تاریخ 7 دسامبر 1925 تا 9 فوریه 2008 بخشی از میانگین صنعتی داو جونز بحساب می آمد و بنیان گذار آن البرت پاتز و مارک هانیول میباشند که در سال 1906 شرکت هانیول را تأسیس نمودند هانیول در سال 2011 بالغ بر 36.5 میلیارد دلار درآمد داشت که 20 میلیارد دلار درآمد خالص هانیول در این سال بود.
اما رده های پیشین میانگین صنعتی داو جونز که هانیول در مورخ هفتم دسامبر 1925 تا فوریه 2008 میلادی جزء آن قرار گرفت شامل : آلترا ، الکوا ، امریکن اکسپرس ، اچ پی ، اکسان ، ان سی آر ، ای تی اند تی ، ایستمن کداک ، اینتر نشنال پیبر ، پبک آو آمریکا ، پارامونت پیکجرز ، تایم وارنر ، تکزاز کو ، جنرال موتور ، سیتی گروپ ، سیرز ، کرایسلر ، کلرادوفیول اند آیرون ، گروه بین المللی امریکایی ، گودیر تایر ، ماک ، نش موتورز ، نویستار اینترنشنال ، والگرینز ، وسترن یونیون ، وستینگهاوس ، هانیول ، یو.اس.استیل و یونایتد ایزلاینز میباشد. قابل ذکر است شرکت هانیول جزء 20 شرکت برتر صنایع دفاعی و جنگ افزاری بشمار می آید.
همانگونه که میدانید محصولات شرکت هانیول بسیار متنوع و با کیفیت میباشد که ازجمله محصولات آن میتوان به سیستمهای کنترل تهویه مطبوع از قبیل ترموستات آنالوگ هانیول ، ترموستات مکانیکی هانیول ترموستاتهای دیجیتال هانیول ، ترموسات های لمسی ( تاچ اسکرین ) ، ترموستاتهای ریموت خور هانیول ، ترموستات بی سیم هانیول ، شیرهای ترموستاتیک هانیول در اینچ های مختلف با استاندارد های بین المللی و انواع دیگری از تجهیزات کنترل تأسیسات و تهویه مطبوع و سیتسمهای پیشرفته و مدرن که از آخرین تکنولوژیهای روز جهان بشمار میرود میتوان اشاره کرد.
شرکت هانیول در بسیاری از محصولات خود در سطح جهان پیشگام بوده و محصولاتش را به نقاط مختلف جهان صادر میکند که امروزه برند هانیول بعنوان یکی از پر فروش ترین برندها در سطح جهان است که در زمینه انواع ترموستات برای انواع فن کویل ها (فن کویل زمینی و فن کویل سقفی و فن کویل های کاستی) وهمچنین داکت اسپلیتها بکار میرود. شیر ترموستاتیک و ترموستات هانیول در انواع پکیج های سرمایشی و گرمایشی قابل استفاده میباشند و باتوجه به تنوع آنها در کاربری ، ترموستات ها نیز متنوع خواهند بود.
اما آنچه در بازار ایران با عنوان ترموستات اصل هانیول عرضه میشود با توجه به مشخصات ترموستات اصلی هانیول و اظهارات فروشندگان و همچنین روابط حال حاضر اقتصادی و سیاسی ایران و امریکا جای تأمل دارد که آیا ترموستات های عرضه شده در بازار تأسیسات ایران وشرکتهای وارد کننده ترموستات چگونه قادر به واردات ترموستات هانیول و دیگر محصولات برند هانیول ازقبیل انواع شیرهای ترموستاتیک و تجهیزات کنترل هوشمند دیجیتال تهویه میشوند ازسوی دیگر با فرض امکان واردات محصولات هانیول قیمتهای عرضه شده در بازار تأسیسات کشور از ترموستاتهای دیجیتال هانیول و تجهیزات کنترل تهویه تأملی دیگر را به خود معطوف میدارد که تعجب هر صاحب نظرمتخصص و مطلعی را برمی انگیزد که محصولی با کیفیت و تنوّع و قابلیت هانیول ممکن است با طی مسافتی طولانی از کشور امریکا وارد آسیا شود و با در نظر گرفتن تمام هزینه های حمل و نقل و گمرکی بتوان با قیمتی رقابتی نسبت به تولیدات داخلی عرضه شود.
البته آنچه در خصوص برند هانیول عنوان میشود دیگر برندهای اروپایی و امریکایی و بطور کلی خارجی را در بر میگیرد، برندهای مانند زیمنس و ایمیت که در حقیقت آلمانی و ایتالیایی هستند.
اما سؤالاتی که درباره هانیول مطرح است درمورد آنها نیز مطرح میشود و اینکونه سؤالات راجع به صنایع دیگر هم وجود دارد که در واقع برای متخصصان در هر صنعتی بی پاسخ نیستند و خوانندگان متخصص و مطلع و أهل اشاره وانصاف قضاوتی منصفانه خواهند داشت.
در بازار تأسیسات سؤالات مشتریان و پاسخ های فروشندگان گواهی دیگر برتأمل صاحب نظران در مورد برندهای خارجی و وارداتی است ،که این مطلب نیز در صنوف دیگر از صنعتها مشاهده میشود. سؤالاتی از قبیل آیا چینی است؟ یا امریکایی ؟ یا آلمانی ؟ ساخت کجاست؟ پاسخ اینکه ما اصل میفروشیم، اصل هانیول است وآنچه در جای دیگر است اصلی نیست، و یا این اصل زیمنس است و زیمنس اصلی نزد ماست ، پس این اظهارات وأمثال اینها خبر از بودن فرعی میدهد که احتمالا بیشتر از اصل برندهای مشهور است. در حقیقت برند فروشی کار آسانی است و عموماً مصرف کنندگان نیز بدنبال برندهای معروف و مشهورند و این روال تنها مربوط به هانیول و زیمینس و ایمیت در صنعت کنترل تهویه نمیباشد بلکه در اغلب صنایع در ایران ساری و جاری است و باید پرسید چرا با وجود تولیدات داخلی مردم هنوز به خرید محصولاتی با برندهای خارجی میپردازند هرچند برخی از مصرف کنندگان به اصل نبودن محصول مورد خریدشان اذعان دارند ولی باز همان را می خرند ؟ تحقیقات انجام شده دراین باره از حربه ها و تکنیک های روانشناختی خبر میدهد که فروشندگان معمولا برای فروش کالای خود از این حربه ها استفاده میکنند که آسان ترین این تکنیکها، برند فروشی است. ولی این تمام مطلب نیست و عواملی مانند پایین بودن کیفیت برخی محصولات داخلی و بی اطلاعی مصرف کنندگان از تولیدات داخلی و عدم تنوع ترموستات های داخلی و بعلاوه ضعف اطلاع رسانی و تبلیغات لازم و در نهایت کم لطفی مصرف کنندگان داخلی و عدم حمایت مسؤولان محترم در فروش بیشتر برند های خارجی بی تأثیر نمیباشد.
درکشور ایران تولید کنندگان داخلی با زحمت ومشقتهای بسیار محصولاتی در صنعتهای مختلف تولید وبه بازار عرضه میکنند تا بتوانند در ضمن توسعه اقتصاد کشور و کار آفرینی، همگام با آخرین تکنولوژی روز امریکا و اروپا کشور را از واردات بی نیاز نمایند. در موارد قابل توجهی از تولیدات داخلی دیده شده که یک محصول در نوع خود حتی نمونه خارجی ندارد چه جای آنکه رقابتی با برندهای خارجی داشته باشد. رقابت برخی از تولید کنند گان داخلی با برندهای خارجی مانند هانیول ، زیمنس ، ایمیت و ... به گونه ای است که در محصولات دیجیتال کنترل تهویه پا به پای برندهای معروف حرکت نموده و در آنچه با عنوان ترموستات هانیول و زیمنس و ایمیت در ایران عرضه میشود پیشرفته تر و با کیفیتی بمراتب بالاتر عرضه میشود.
ترموستات های لمسی ( تاچ اسکرین ) با قابلیت کنترل باریموت ، ترموستات 24 ولت با خروجی آنالوگ 0 تا10 ولت (صفر تا ده ولت) ، ترموستات بی سیم ( وایر لس ) ، ترموستات ویژه فرمان به دمپر و خلاصه انواع ترموستات های دیجیتال برای فن کویل های سقفی و فن کویل های زمینی و انواع هواسازها و داکت اسپلیتها از محصولاتی است که تولید کنندگان داخلی موفق به عرضه آنها به بازار شده اند. ثبت اختراع ترموستات دیجیتال تایمر و محصولی بی نظیر حتی در اروپا موسوم به دیجیکنترل از جمله تولیدات منحصر بفرد داخلی وحاصل تلاشهای علمی مهندسان الکترونیک کشور عزیزمان ایران میباشد. اهمیت ترموستات در صنعت تهویه تا حدی است که در کشورمان در نظام مهندسی در مبحث 19 جزء ملزومات سیستمهای تهویه سرمایشی و گرمایشی در ساختمان بحساب آمده چرا که در بهینه سازی مصرف انرژی سهم بسزای دارد.
شرکت کنترل پایا طراح و تولید کننده و ارائه دهنده سیستمهای کنترل دیجیتال تهویه مطبوع همگام با تکنولوژیهای روز امریکا و اروپا و پیشگام در منطقه خاورمیانه در زمینه های ارائه راه حل های مهندسی با بیش از یک دهه فعالیت متخصصان این شرکت در زمینه کنترل در ارگانهای دولتی و خصوصی از جمله مرکز صدا وسیمای جمهوری اسلامی ایران ، دانشگاه پلی تکنیک تهران ( امیر کبیر) ، دانشگاه علم وصنعت، شرکت فن کنترل کوشا و شرکت الکترو نیک قدرت ایران به افتخارات فراوان دست یافته ودر حال حاضر آمادگی طراحی و تولید و پذیرش هرنوع سفارش ازجانب شرکتهای فعال در زمینه تهویه مطبوع أعم از تولیدکنندگان و وارد کنندگان سیستمهای حرارتی و برودتی و سرمایشی و گرمایشی را دارد. از نمونه های محصولات قابل عرضه به متخصصان و مصرف کنندگان محترم میتوان از انواع ترموستاتهای دیجیتال اتاقی با قابلیتهای متنوع برای فن کوئل، داکت اسپلیت، ایرواشر، زنت و انواع سیستمهای تهویه مطبوع و هواسازها و همچنین سیستم ابتکاری و ابداعی کنترل دور موتور فن ویژه الکترو موتورهای دیسکی موسوم به دیجیکنترل ، که موجب کاهش مصرف انرژی و همینطور کاهش و حتی حذف صدای مزاحم ناشی از دیمر در موتور فن میباشد، دیجیکنترل جانشین دیمر و ارزانتر از اینورتر برای موتور فن های تهویه تکفاز است . قابل ذکر است این شرکت دارای تأییده های فنی از مصرف کنندگان معتبر و متخصص این محصولات میباشد که حاصل رضایت مشتریان از این محصولات است .
کیفیت ، زیبایی، آسایش ، آرامش ، وصرفه جویی مصرف انرژی از مزایای استفاده از سیستمهای دیجیتال شکت کنترل پایا میباشد.
زیبا ومدرن همگام با تکنولوژیهای روز جهان