نیکولا تسلا از دانشمندان مظلوم تاریخ بشریت است. خواه او را نابغه بخوانید، یا یک دیوانهی تمام عیار، نمیتوانید منکر ذهن خلاق و تخیلگرای بینظیر وی باشید.
در سال 1884 مخترع مشهور جهان توماس ادیسون یک مهندس جوان بااستعداد صربستانی به نام نیکولا تسلا را به دفتر خود در نیویورک به گرمی پذیرفت. تسلا سالها در دفتر پاریس ادیسون در بخش جریان مستقیم الکتریکی مشغول به کار بود. در آن زمان دستگاه جریان مستقیم ادیسون برترین دستگاه موجود بود. اما تسلا شیوه جدیدی را کشف کرد که از جریان متناوب که بر خلاف جریان مستقیم میتوانست مقادیر قابل توجهی انرژی را به مسافتهای طولانی انتقال دهد.
اما به گفته تسلا، ادیسون ایدههای او را به بهانه اینکه اتلاف وقت هستند رد میکرد. ..!!!
ادیسون در آن زمان به تازگی جریان مستقیم یا DC را ساخته بود و آن را راه حلی برای تمامی مشکلات الکتریسیته روی زمین میدانست. اما ژنراتور جریان مستقیم مشکلات فراوانی داشت و ادیسون به تسلا وعده داده بود که اگر این مشکلات را رفع کند، به او 50 هزار دلار پرداخت خواهد کرد. تسلا به آنچه که از وی خواسته شده بود عمل کرد، و پتنتهای زیادی برای رفع مشکلات ژنراتور ادیسون به ثبت رساند، اما ادیسون هیچگاه به وعدهی خود عمل نکرد و هیچگونه مبلغی به تسلا پرداخت نکرد وبا لحنی تحقیرآمیز به وی اعلام کرد که پیشنهاد پول صرفا یک شوخی بوده است.
ادیسون در ادامه به وی گفت: شما در پاریس زندگی می کنید، زمانی که یک امریکایی تکاملیافته شدید، شوخی امریکایی را هم درک خواهید کرد."
تسلا به قدری از این جمله عصبانی شد که بلافاصله استعفا داد.
او به صورت خودجوش به ثبت اختراعاتش پرداخت و توانست توجه جرج وستینگهاوس غول صنعتی پیتسبورگ را به خود جلب کند. وستینگهاوس بیسروصدا در حال توسعه نیروگاههای برق با استفاده از جریان متناوب بود و زمانی که از فناوری تسلا آگاه شد، حق امتیاز آن را گرفت و قدرت کسبوکار شرکت وستینگهاوس را در اختیار این مخترع قرار داد و جنگ آغاز شد.
وقتی ادیسون شنید که وستینگهاوس وارد کسب و کار برق شده است، او را مسخره کرد.
اما طولی نکشید که ادیسون با اعتراضات عمومی بسیاری برای بیاعتبار کردن برق جریان متناوب مواجه شد. ادیسون برای اینکه دیدگاه خود را ثابت کند، سگ، گاو، اسب و حتی یک فیل را به برق وصل کرد و سپس نام خود را به عنوان کسی که از جریان متناوب در اولین صندلی الکتریکی استفاده کرده است، ثبت کرد. این اعدام که در اوت سال 1890 در آبرن نیویورک صورت گرفت، هشت دقیقه به طول انجامید و پس از دوبار تلاش نتیجه داد- که امر بسیار وحشتناکی بود.
وستینگهاوس با خونسردی در این مورد گفت " میتوانستند این کار را به راحتی با تبر انجام دهند".
تسلا توانست در نمایشگاه جهانی سال ۱۸۹۳، با روشن کردن لامپ بدون آسیب رساندن به افرادی که در آن محوطه قرار داشتند، حمایت جامعهی جهانی را به سمت خود جلب کند. نهایتا، جریان متناوب برندهی این نبرد شد و در حال حاضر عمدهی جریان الکتریسیته، به صورت جریان متناوب تامین میشود.
ادیسون یک کارآفرین و بیزینس من درجه یک بود. با این حال دانشمند شناخته میشد. چون با استفاده از قدرت نفوذش بارها توانست اختراع سایر دانشمند هایی که برای او کار میکردند رو به اسم خودش ثبت کند. برخلاف شایعه بزرگ ادیسون برق رو اختراع نکرد. حتی مخترع لامپ نبود. تنها کار او گذاشتن تنگستن در لامپ حبابی بود. تلاشهای گسترده ادیسون برای شکستدادن مخالفان و اثبات ارجحیت اختراعش بیثمر بود و نزدیک به پایان زندگیاش وی در نهایت به این حقیقت اعتراف کرد.
" نیکولا تسلا و توماس ادیسون .. هر دو از نوابغ جهان علم هستند. اما همیشه باید این نکته را به خاطر داشت که تحقیر یک انسان پسندیده نیست.
با تشکر از وبلاگ آقای مهندس ایمان سریری
مدرس دانشگاه و نظام مهندسی.
طراح،مشاور و ناظر برق و BMS.
نویسنده کتب تاسیسات الکتریکی.
مدیر گروه برق خانه عمران و موسسه مهندسان.